5a Trobada de Grups Pro-Bici del País Valencià


El passat cap de setmana 22 i 23 de novembre es va realitzar a Ontinyent la “5a Trobada de Grups Pro-Bici del País Valencià", que fomenten i defensen la bicicleta com a mitjà de transport amb l’assistència dels següents col·lectius: Elx en bici, Alacant en bici, Ontinyent en bici, Castelló en bici, València en bici, Alcoi en bici i Dénia en bici.

La trobada va estar motivada per la passivitat i la inexistència d’un compromís seriós de les diferents administracions públiques a favor de la bicicleta com a mitjà de transport.

L’objectiu de la trobada ha estat coordinar els diferents col·lectius locals i posar en comú els problemes que té cadascun a les seues ciutats; entre ells, la incoherència en les actuacions de les administracions, manca d’infrastructures, d’estudis i projectes de vials no motoritzats, de campanyes de foment de la bicicleta, vulneració dels drets dels ciclistes front a una mobilitat sostenible eficient...

Durant tot el cap de setmana s'han realitzat diferents activitats. Es donà la benvinguda als col·lectius el dissabte de matí a l’estació de trens d’Ontinyent. Tot seguit es va fer una nombrosa bici-festació pels carrers de la ciutat que superava la cinquantena de participants. A més, durant el recorregut, tingué lloc una aturada davant l’ajuntament de la capital de la Vall d’Albaida, per recordar al govern local que cal aplicar l’estudi de vials no motoritzats de què ja disposa l’ajuntament. També s’intentà traure-li els colors al govern local recordant la multa d’un ciclista urbà amb 91€ el passat 23 de setembre.

El dissabte de vesprada, després de dinar al paratge natural del Pou Clar, tingué lloc l’assemblea dels diferents col·lectius on es van prendre diferents acords. En primer lloc la “V Trobada” serví per posar la primera pedra de la futura creació de la coordinadora autonòmica. En segon lloc s’acordà crear una xarxa social valenciana a partir d’una web que sincronitzarà les actuacions dels diferents col·lectius.

A més, es van recordar els projectes existents per tal de seguir treballant-los des de cada col·lectiu: “la massa crítica” (que es realitza una vegada cada mes a moltes localitats), la “Setmana Europea de la Mobilitat” i les campanyes de “Bicicletes al tren” i “Amb bici a l’escola” (ambdues impulsades per la coordinadora Ibérica “Con bici” -aquesta s’inclou en la Federació de Ciclistes Europeus-).

Finalment, diumenge a la vesprada tots els col·lectius participants vam presentar reclamacions a l'estació de RENFE/ADIF d'Ontinyent perquè en la major part dels trens no es permet transportar bicis, instant-los a canviar d'actitud davant la creixent demanda de la "intermodalitat" (combinació de tren+bici).

Així mateix, els col·lectius existents, entre els quals es troba Elx en Bici, convidem a tots els col·lectius valencians amb els mateixos problemes perquè s’animen a integrar-se en la xarxa de nova creació posant-se en contacte amb qualsevol d'aquests grups, com ara: elxenbici@gmail.com

Comentaris